Leniwa niedziela




Za oknem wiosna w środku lutego, w domu szczyt przesilenia i błogie lenistwo. Dopiero dzisiaj zdałam sobie sprawę z tego, jak wiele porannych śniadań mnie ominęło i jak to cudownie jest nie musieć robić nic. Oczywiście w ramach "nie muszę robić nic" zrobiłam obiad, zamiast zamawiania pizzy :)
Zostawiam Wam przepis i wracam do leniuchowania!


Łopatka w musztardzie w towarzystwie zdrowych frytek i marchewek
( proporcje dla 3 osób) 

Mięso: 
- 500 gram łopatki wieprzowej
- 3 duże łyżki musztardy sarepskiej Roleski
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku 
- kolorowy pieprz
- sól

Frytki: 
- 4 ziemniaki

- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- czarny pieprz 
- odrobina soli

Marchewka: 
- 3 duże marchewki 

- łyżka masła
- tymianek
- kolorowy pieprz 
- sól

Mięso kroimy na pokaźne plastry i lekko rozbijamy, kroimy w plastry cebulę, a czosnek w drobną kostkę, nacieramy mięso musztardą i pozostałymi elementami, pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Wyjmujemy z lodówki i wkładamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 160 °C. W tym czasie obieramy ziemniaki                   i kroimy w paski. zasypujemy ziołami z solą i pieprzem, wrzucamy do piekarnika                              na 20- 25 minut. Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką ścinamy ją na cieniutkie paski, wrzucamy na minutę na rozgrzane masło, doprawiany do smaku – ważne, żeby marchewka była lekko chrupiąca. Wyjmujemy mięso i frytki, układamy marchewkę i pałaszujemy. 






0 komentarze:

Prześlij komentarz