Za oknem wiosna w środku lutego, w domu szczyt przesilenia i błogie lenistwo. Dopiero dzisiaj zdałam sobie sprawę z tego, jak wiele porannych śniadań mnie ominęło i jak to cudownie jest nie musieć robić nic. Oczywiście w ramach "nie muszę robić nic" zrobiłam obiad, zamiast zamawiania pizzy :)
Zostawiam Wam przepis i wracam do leniuchowania!
Łopatka w musztardzie w towarzystwie zdrowych frytek i marchewek
( proporcje dla 3 osób)
Mięso:
- 500 gram łopatki wieprzowej
- 3 duże łyżki musztardy sarepskiej Roleski
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- kolorowy pieprz
- sól
Frytki:
- 4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- czarny pieprz
- odrobina soli
Marchewka:
- 3 duże marchewki
- łyżka masła
- tymianek
- kolorowy pieprz
- sól
Mięso kroimy na pokaźne
plastry i lekko rozbijamy, kroimy w plastry cebulę, a czosnek w drobną kostkę,
nacieramy mięso musztardą i pozostałymi elementami, pozostawiamy na 2 godziny w
lodówce. Wyjmujemy z lodówki i wkładamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w
160 °C. W tym czasie obieramy ziemniaki i
kroimy w paski. zasypujemy ziołami z solą i pieprzem, wrzucamy do piekarnika na
20- 25 minut. Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką
ścinamy ją na cieniutkie paski, wrzucamy na minutę na rozgrzane masło,
doprawiany do smaku – ważne, żeby marchewka była lekko chrupiąca. Wyjmujemy
mięso i frytki, układamy marchewkę i pałaszujemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz