Kokosowe racuchy jabłkowe


Czasami, a raczej zawsze ochota na słodkie przychodzi z wieczora... i czyha w szafce tabliczka czekolady, schowana za paczką groszku awaryjno-depresyjna puszeczka lodów albo inne słodkie licho, na których konsumpcję czekają już moje biodra i kurcząca się kolejna kiecka. 

Chciałam zrobić racuchy jabłkowe, ale od dłuższego czasu w naszym domostwie nie ma już mąki pszennej. A jak tu zrobić racuchy właśnie bez niej ?

Przeprosiłam mąkę kokosową i chyba zostaniemy przyjaciółkami na dłużej, najpewniej dopóki nie zapachnie ciastem drożdżowym!


Kokosowe racuchy drożdżowe
ok. 8-10 placków

- 3 jabłka
- 1/2 szkl. mąki kokosowej
- 200 ml jogurtu naturalnego 
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka oleju kokosowego

Na grubych oczkach tarki ścieramy 3 jabłka, do startych jabłek dodajemy 200 ml jogurtu naturalnego, 3 całe jajka, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 szklanki mąki kokosowej. Ciasto będzie trochę zbyt lejące, ale pamiętajcie, że mąka kokosowa potrzebuje, żeby zwiększyć swoją objętość - więc odstawcie ciasto na 10 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta mieszam je ponownie. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i pieczemy ok. 2 minut z każdej strony.

Dobre są bez dodatków, ale z lodami cynamonowymi są DOSKONAŁE !





0 komentarze:

Prześlij komentarz